Kurşun Kalem Dergisi Sayı 46 Kolektif

Kurşun Kalem Dergisi Sayı 46
Kolektif

14,85 TL
Tükendi
2789788612665
918911
Kurşun Kalem Dergisi Sayı 46
Kurşun Kalem Dergisi Sayı 46
14.85

Merhaba,


Kurşun Kalem dokuz yaşında!


Yaşatan ve emek verenlere teşekkür ederiz ...


Sabit Kemal Bayıldıran, 1970-71 yılları arasında yayımlanan, kurucuları arasında Ataol Behramoğlu, İsmet Özel, Nihat Behram ve Murat Belge'nin olduğu üçüncü kuşak dergilerinden "Halkın Dost­ları"nı yazdı.


"Sanatta Kıskançlık, Sanatta Korku" dosyalarımızdan sonra bu sayımızda da ilgi ile okuyacağınız "Sanatta Fantazya"yı hazırladık. Koray Feyiz mitolojiden günümüze, fantazyanın değeri, toplumdaki yeri, masallar ve fantastiğin küresel çeşitliliği üzerinde durdu. Prof. Dr. Nigar Pösteki, "fantazyanın anlamsız hayallerden oluşmadığını, hayal gücü kullanılarak gerçeklerin ima yolu ile anlatıldığını, yaşa­mak ve katlanmak durumunda olunan hayatın sahteliğine, sıradanlığına, gereksizliğine karşı dik dur­ma çabasıdır" diyor. Galip Dursun "Kara Fantazya", Mustafa Bal "Sürreal Bir Animasyonun Fantastik Dertleri", Meliha Akay "Sanat ve Fantazya", Nalan Yılmaz "Borges'siz Fantazya Olmaz", Özgür Sürek "Bir Fantazya Türü Olarak Gotik İngiliz ve Amerikan Edebiyatından İki Yazar", Mine Ömer "Fantastik Bir Öykü, Fotoğrafçı", Mehmet Sadık Kırımlı "Fantastik Edebiyat Üstüne Bir Deneme", Nezihe Altuğ "Fantastik Edebiyatın Durmadan Genişleyen Evren Yüzü", Eda Demir "İngiliz Edebiyatında Fantastik Kurgu", Barış Altuğ "Suskunlar Üzerine", Gülseren Mungan "Stephen King Doktor Uyku"yu yazdılar. Çok geniş bir yelpazeyle sunulan "Sanatta Fantazya" dosyamız önemli bir arşiv niteliği taşıyor.


"Fantastik edebiyat neden kaçış edebiyatı olarak suçlanır? Başka bir dünya mümkün mü? Fantastik/bilim kurgu türünde başka bir dünya adına yapılmış en iyi çıkış hangisidir? Ütopya/ distopya edebi türü kadın sorununa nasıl yaklaşıyor? Kadın nasıl temsil edilir? Fantazya dosyamızın devamı niteliğindeki soruşturmayı Zeynep Çolakoğlu hazırladı. Soruşturmaya; Zeynep Çolakoğlu, Barış Müstecaplıoğlu, Doğu Yücel, Ebruğ Kaya, Erkan Karakiraz, Işıl Beril Tetik, Hakan Bıçakçı, Yiğit Değer Bengi, Göktuğ Can baba, Özgün Muti yanıt verdiler.


Ayrıca "Sanatta Fantazya" dosyamızda "Grafomani ve Ömrü Yitik Kuş"la Tan Doğan, "Duvardaki Çatlak" öyküsü ile Yayla Boztaş ve "De Ne A" öyküsü ile Sevgi Ünal yer aldılar. Bu sayımızın karikatürleri Kadir Kızılcıklı imzalı.


Yusuf Alper'le 'Psikodinamik' Açıdan Şairler ve Enver Ercan Üzerine Söyleşi"yi Kadir İncesu hazırladı. Şairin 24 Saati köşemizin konuğu "Bir Günün İzinde" yazısı ile Rahmi Emeç. Söz Değirmeni'nde bize gelen öyküleri Mehmet Kuvvet değerlendiriyor. Genç Kurşun Kalem sayfalarımız yine oldukça hareketli. Yakından Geçen Öyküler editörü Handan Gökçek'in bu sayımızdaki yazısı "Yazma Güncesi" adını taşıyor.



47. sayımızda görüşmek üzere ...



-Mine Ömer-



(Tanıtım Bülteninden)



Kapat