Yaşar Kemal ( Kemal Sadık Göğceli ) 1923 yılında Kadirli, Osmaniye‘de dünyaya gelmiştir. Edebiyata daha küçük yaşlarda merak saran yazar, bu alandaki ilk çalışmalarına ilkokulda başlamıştır.

Yazar, ortaokuldan ayrıldıktan sonra halk edebiyatı derlemelerine başlamıştır. Yaşar Kemal 1940-1941 yılları arasında Çukurova’dan ve Toroslar’dan derlediği ağıtları içeren ilk kitabı olan Ağıtlar 1943 yılında yayımlanmıştır. 

Kemal Sadık Gökçeli ismi ile çeşitli kitap ve derleme yayımlayan yazar, Cumhuriyet Gazetesi’nde çalışmaya başlayınca Yaşar Kemal ismini kullanmaya başlamıştır. Yazar, Cumhuriyet Gazetesi’ndeki görevini 1936 yılına kadar sürdürmüştür. Daha sonra romancılığa daha çok zaman ayırmak için gazetecilik görevini bırakmıştır. 

Usta yazarın uluslararası alanda yayınlanan ilk kitabı, “Bebek Öyküsü”dür. Kitap; İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve birçok dile çevrilerek yazarın uluslararası düzeyde tanınmasını sağlamıştır. 

Ülkemizde ise ilk öykü kitabı Sarı Sıcak adlı romanla adından iyice söz ettirmeye başlayan Yaşar Kemal, daha sonra İnce Memed kitabıyla hem ülkemizde hem Uluslararası alanda tanınan bir yazar olmuştur. Yazar, İnce Memed kitabını 1947 yılında yazmaya başlamış ancak nedeni belli olmayan bir sebepten dolayı kitap yarım kalmıştır. 

Yaşar Kemal İnce Memed romanını 1954 yılında tamamlayarak yayımlamıştır. Yazar bu kitabı ile 1956 yılında Varlık Roman Armağanı Ödülü’nü kazanmıştır. Yaşar Kemal; Türk Edebiyatında öykü, roman, deneme, şiir, çocuk romanı ve çevirileriyle katkı sağlamıştır. Yazarın eserleri kırk dile çevrilmiştir. Ülkemizde ve dünya çapında yüzlerce ödül kazanmıştır ve eserleri beyazperdeye ve tiyatroya uyarlanmıştır. Yazarın en büyük başarılarıdan birtanesi de Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday olmasıdır. 

Usta yazar Yaşar Kemal, 28 Şubat 2015 tarihinde organ yetmezliği nedeniyle vefat etmiştir. 

Yaşar Kemal - Yazarın kitapları

Arama kriterlerini değiştir
53 Kayıt bulundu Toplam 3 Sayfa << < 1 2 3 > >>
Kapat