İthaki Yayınları Bizim Hikaye Dizisi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bizim Hikâye, Osmanlı’dan günümüze edebiyatımızda öykünün izini süren, öykücülüğümüzü var etmiş, geliştirmiş yazarların eserleri arasından en güzellerini, en başarılılarını, en önemlilerini belirli bir tematik bütünlük gözeterek ortaya koyan, 1850’lerden 1950’lere kadar bir asırlık öykücülüğümüzün verimlerini bir araya getiren bir kitap dizisi.

Bizim Hikâye dizisiyle birlikte, hem öykücülüğümüze dair bütünlüklü bir söz söylemek hem de yeni öykücüler keşfetmek üzere farklı yolculuklara yelken açıyoruz.

Devamı gelecek olan Bizim Hikaye dizisi bu şekilde yayımlanıyor; 

 

1. Bir Yarasa Bir Kıza Aşık Oldu (Kenan Hulusi Koray)

    

“Bir Garip Adam”, “Kavaklıkoz Hanı'nda Bir Vaka”, “Kemiksiz Kadın”, “Tuhaf Bir Ölüm”, “Ömer Besi'nin Başı”, “Köyde Cinayet”… Tüm bu öyküler gerçekle gerçekdışının sınırlarında dolaşıyor, insanı tekinsiz bir âlemin kapısından içeri sokarak inanılması güç, hakikatinden şüphe duyulacak olaylarla etkisi altına alıyor. Korkuyla ürpermenin, dehşet ve hayret içinde kalakalmanın tuhaf, karşı konulmaz tadı ortaya çıkıyor.

 

2. Taş Bebek  (Mahmut Yesari)

    

“Taş Bebek”te Füsun'dan hoşlanan, bu güzeller güzeli kızın kalbinde yer etmeye çalışan Fatin ve Haluk'un sonu hüsran olacaktır. “Bir Rüyanın Hatırası”nda Remide, yaz aşkı Cin'in aslında sandığı gibi bir genç adam olmadığını öğrenip hayal kırıklığına uğrar. “Sevda Geceleri”ndeyse pek çok kadınla gönül eğlendirdikten sonra Süheyla'da karar kılan Ekrem, tam da saadetin eşiğindeyken geçmişi karşısına dikilecektir. Süheyla da Ekrem de… Hepsi, ama hepsi kaybedecektir.

 

3. Katil Buse (Hüseyin Rahmi Gürpınar)

    

“Ben karımı seviyorum. O da başkasına gönüllü. Bırakayım da büsbütün sevgilisine mi gitsin? Hayır. Öldüreyim de aşkım toprağa mı gömülsün? Hayır. Sevmek hayatın en büyük lezzetidir. Sevgiyi şiddetlendiren kıskançlık bu tadı arttırıyor. Karım bana ihanet cehenneminin alevleri arasında cennetin gül bahçelerini gösteriyor. Cennetin lezzetlerini cehennemin alevleriyle karıştırarak beni öldürüp öldürüp diriltiyor. Ben bu anlatılmaz zevkin alevleri içinde Âşık Kerem gibi tüterek yanıyorum.”

 

4. Seven Bekler (Hayrettin Ziya Taluy)

 Hayrettin Ziya memuriyetleri sebebiyle gezdiği Anadolu'yu anlatmış. Özellikle Karadeniz Hikâyeleri'nde yöre halkının ekonomik sorunlarını, doğayla, ağalarla, reji müfettişleri ve kaçakçılarla mücadelesini tasvir etmiş. İstanbul merkezli edebiyatımızın köye yönelişinden yıllar önce, bir İstanbul çocuğunun gözünden Anadolu insanının öykülerini okuyacaksınız.

 

5. Fukara Ölüsü (Suat Derviş)

Fukara Ölüsü'ndeki tüm öyküler insanın ‘para'yla ilişkisine dair. Derviş'in karakterleri paranın yokluğu ya da varlığıyla sınanıyor bir bir.

“Eline alışık olmadığı bir para geçince, parasızlık yüzünden çekmeye mahkûm olduğu bu hayattan kaçmak istemişti. Bir gün için bile olsa yaşamak, insan gibi yaşamak istemişti.”

 

6. Gramofon Avrat  (Sabahattin Ali)

Sabahattin Ali'nin öykülerinde aşk ve ölüm yan yanadır. Sadece öykülerinde mi?Kuyucaklı Yusuf'un sonunu düşünün,Kürk Mantolu Madonna'yı ya da… Gramofon Avrat, Sabahattin Ali'nin 1927-1946 yılları arasında aşkı nasıl ele aldığını ortaya koymakla kalmıyor, yazarın aşka bakışının, aşkı tasvir edişinin ne denli bütün ve özgün olduğunu da kanıtlıyo

7. İstanbul'un En Esrarengiz Hikayeleri: Cevri Çelebi  (Kolektif)

 
 
“İstanbul şehrinde, Yedikule yakınında bulunan Narlıkapı'da, Evhad Çelebi adında meşhur bir ayakkabıcı vardı. Oldukça maharetli ve usta biriydi. Diktiği ayakkabıları elden ele gezdirip dükkânını ziyaret ederlerdi. Evhad Çelebi'nin denize nazır bir fakirhanesi vardı. Ve annesinden başka kimsesi yoktu. Henüz evlenmemiş mert bir yiğitti.”
 
 
 
Son Ses, Son Nefes, Selahattin Enis'in 1937-42 yılları arasında kaleme aldığı 35 öyküyü bir araya getiriyor. Okuduğunuz zaman, neredeyse her birinin bir ölümle başladığını yahut bittiğini görecek, hayret edeceksiniz. Selahattin Enis baktığı her yerde ölüm görüyor, hayat verdiği her karaktere ölümlerden ölüm seçiyor.
 

İthaki Yayınları Bizim Hikaye Dizisini İncelemek İçin: 

HEMEN TIKLA!


Kapat