Bahar Yağmurları da Yağarken Eve Kapanıp Okuyacağınız 10 Kitap

 

 

 

 

 

 

Kitap tutkunları bilir. Yağmurlu havalarda kitap okumanın keyfi bambaşkadır. Bir fincan kahvenin eşliğinde camın önünde, en sevdiğin kitap elinde hatta en sevdiğin yumoş battaniye üzerinde. Kitap satırlarını okurken camda akan yağmur damlalarını dinliyorsun... İtiraf et bu paragrafı okurken için kıpırdadı bile değil mi? O zaman senin için hazırladığımız yağmurlu bir günde okunabilecek 10 kitap listesine göz atmaya ne dersin?

1- İnsan Ne ile Yaşar? - Lev Nikolayeviç Tolstoy

Dünyada barış, insanın içinde ise iyilik!

Edebiyat tarihinin en önemli romanlarına imza atan Lev Tolstoy, ömrünün son otuz yılında manevi yönü daha kuvvetli eserler verdiği bir döneme girmiştir. İnsanın hayatı boyunca yüzleşmek zorunda kaldığı seçimlere ve ahlaki kararlara dair didaktik bir üslupla kaleme aldığı bu öykülerde ise mutluluğa giden yolun erdemli hayattan geçtiğini anlatırken okurları sevgiye, dürüstlüğe ve iyiliğe çağırır.

 

2-Deli Kadın HikayeleriMine Söğüt

Beş Sevim Apartmanı - Rüya Tabirli Cinperi Yalanları, Kırmızı Zaman, Şahbaz'ın Harikulade Yılı 1979, Madam Arthur Bey ve Hayatındaki Her Şey gibi romanları ve çeşitli biyografi, monografi, söyleşi kitaplarıyla okurların yakından tanıdığı Mine Söğüt bu defa hikayeleriyle karşımızda.

3- Henüz Vakit Varken GülümNazım Hikmet Ran

Henüz vakit varken, gülüm,

Paris yanıp yıkılmadan,

Henüz vakit varken, gülüm,

Yüreğim dalındayken henüz,

Ben bir gece, şu Mayıs gecelerinden biri

Volter Rıhtımı'nda dayayıp seni

duvara Öpmeliyim ağzından

4- Gurur ve Önyargı Jane Austen

 

Austen, 1813'te kaleme aldığı bu romanla, bir yandan İngiliz toprak sahibi soyluları eleştirirken öte yandan kadın ana karakterlerine, o dönemde kadınlara biçilen zengin koca bularak statü yükseltme rolünün dışına çıkmalarını ve kendi tercihlerini yapmalarını sağlıyor.

5-Fareler ve İnsanlarJohn Steinbeck

Steinbeck insanın insanla ilişkisini anlatmakla kalmaz insanın doğayla ve toplumla kurduğu ilişkileri de konu eder bu destansı romanında. Kitabın ismine ilham veren Robert Burns şiirindeki gibi; "En iyi planları farelerin ve insanların / Sıkça ters gider..."

6- Sırça FanusSylvia Plath

Sylvia Plath'ın kendi yaşamından yola çıkarak kaleme aldığı ve ilk kez 1963 yılında, ölümünden bir ay önce, başka bir isim altında yayımlatmayı başarabildiği Sırça Fanus, o günün olduğu kadar bugünün insanının da metropol yaşamındaki yabancılaşmasını anlatan modern bir klasik haline gelmiştir. 20. Yüzyıl Amerikan edebiyatının melankolik prensesi Sylvia Plath'ın başyapıtının, ölümünün ve kitabın yayımlanışının 50. yılında, gözden geçirilmiş baskısını okurlarımıza sunuyoruz.

7- Beren ile LuthienJ. R. R. Tolkien

Bu kitapta Christopher Tolkien, Beren ile Luthien'in hikayesinin ilk yazıldığı tarihten, Silmarillion'daki haline kadar geçen süreci adım adım ele alıp Orta Dünya'nın en önemli aşk hikayesine nasıl dönüştüğünü, bu evrende giderek nasıl daha büyük bir yer kapladığını gözler önüne seriyor. Bunu yaparken de babasının kelimelerine dokunmadan, orijinal hallerini koruyarak destanın hem manzum hem de mensur biçimlerini ilk kez birlikte yayımlıyor.

 

8- SerenadZülfü Livaneli

Okurunu sımsıkı kavrayan Serenad'da Zülfü Livaneli'nin romancılığının en temel niteliklerinden biri yine başrolde: İç içe geçmiş, kaynaşmış kişisel ve toplumsal tarihlerin kusursuz Dengesi.

 

9- Bilinmeyen Bir Kadının MektubuStefan Zweig

 

Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu, Stefan Zweig'in kaleme almayı sevdiği marjinal karakter ve olaylardan bir başkası. Bir ömrü dolduran büyük bir suskunluğun, tek bir mektupla, son bir patlamayla bozulması. “Mektup”un ne kadar tehlikeli bir edebi form olduğunun göstergesi.

 

10- İki Kadın İki AşkSuat Derviş

Suat Derviş, ustalık dönemi eserlerinden olanİki Kadın İki Aşk'ta tüm ezber bozuculuğu ve altüst ediciliğiyle aşkı her zaman yaptığı gibi incelikle anlatıyor.

Osman Balcıgil'in, Suat Derviş'in hayatını konu edinen romanıİpek Sabahlık'ı yazış sürecini anlattığı “İpek Sabahlık'ı Neden Yazdım?” başlıklı yazısıyla.



Kapat