En İyi 11 Futbol Kitapları

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Çizgilerle Dünya Futbol Tarihi

Çizgilerle Dünya Futbol Tarihi'nde Squires, futbol tarihinin en görkemli anlarının ve en şöhretli ikonlarının pek çoğunu bir araya getiriyor. Bunu yaparken de ne mizahından taviz veriyor ne eleştirel tavrından ne de tarihin gerçekliğinden. Futbolun hem şaşaalı hem de kirli yüzü bu kitapta omuz omuza mücadele ediyor.

2."Futbolistas": Futbol ve Latin Amerika

Basın, futbolun sisteme dayalı yüzünü kitlelere sunup, savunmaya devam edip, FIFA da herkesi Coca Cola içme konusunda ikna etmeye devam ederken, "Futbolistas" futbolun başka bir yüzünü ortaya koyacaktır. Maradona'nın bir zamanlar dediği gibi: "Biz futbolcular, sürekli üzerimizde çok baskı olduğundan yakınırız. Baskı, ancak evlerine beş peso getirip çocuklarını geçindiremeyen insanların üzerinde olur. Binlerce dolar alıp, sahaya çıkıp oynuyoruz ve ağzımızı açınca stresten bahsediyoruz... Stres bu ülkede, sabahın altısında kalkanlar içindir, lanet olsun ki."

3. Takımdan Ayrı Düz Koşu

Memleket futbolunun değişik yüzleri hakkında uzunlu kısalı makalelerden oluşan bir derleme. Kimisi futbol aleminin içinden kimisi dışarıdan bakışla, kimisi uzman gözüyle kimisi gönül gözüyle yazılmış... 'Ne anlıyorsunuz şu oyundan?' - Futbolu anlamlandırma, futbolu sevme biçimleri... Futbola yabancı olanların yaşadığı derin mahrumiyet...

4. Dördüncü Yıldız: Alman Futbolunun Kendini Yeniden Keşfi

İşte Almanya'ya yaklaşık yirmi beş yıl sonra yeniden Dünya Kupası getiren bu gol, tek bir ânın değil, yıllarca üzerinde çalışılan bir sistemin sonucu. Belki de haddinden fazla sabır gerektiren bir mühendislik sürecinin nihai ürünü. Bir ülke olarak Almanya'nın üretkenliğine karşın futbolunun kısır kalmasından, göçmen ailelerin çocuklarının milli takımın önemli bir parçası haline gelmesine; Bayernli ve Dortmundlu oyuncuların çekişmelerinden, merkez santraforsuz oynanarak gelen başarılara kadar yirmi yıllık süreçteki neredeyse tüm inişler ve çıkışlar bu kitapta kendine yer buluyor.

5. Futbol ve Kültürü

Futbol evrenini bir popüler kültür olgusu olarak ele alıp anlamayı, anlamlandırmayı amaçlayan yazılardan oluşan bir derleme. Yabancı yazarlarla birlikte futbolla açık-gizli aşklar yaşayan Türkiyeli yazarlar da işe karıştı: Ragıp Duran, Adnan Bostancıoğlu, Can Kozanoğlu, Orhan Koçak, Ümit Kıvanç, Yaşar Aksoy, Tanıl Bora, Necmi Erdoğan, Zeki Coşkun, Korkmaz Alemdar da var "takımda".

6. Kirli Yüzlü Melekler

Futbolla yatıp futbolla kalkan Arjantin'in hem futbol hem de siyasi, sosyal tarihine yakından bakan Jonathan WilsonKirli Yüzlü Melekler'de Arjantin futbolunun doğuşunu, altın la nuestra çağını, Juan Perón dönemi Arjantin'ini, anti−futbolun gelişimini, César Luis Menotti yönetimindeki muazzam takımı ve son zamanlardaki yetenekli ayakları keyifli bir dille anlatıyor.

7. İngiliz Futbolunun Yakın Tarihi: Kökler

İngiltere'nin Dünya Kupası'nda başarısız sonuçlar almasının arkasında yatan sebep ne? Roy Keane ile asla karşılaşmamış ancak hafif piyade tugayı teyakkuzunda ölen asker arasında nasıl bir bağlantı var? İngiltere'nin ruhu üzerinde çamurun ve ıslak meşinin ne gibi bir önemi bulunuyor?

İşte İngiliz futbolunu ilgilendiren bu ve bunun gibi sorulara sıradışı ve eğlenceli bir yaklaşımla yanıt bulan Winner, İngilizliğin ve sürekli devinim içinde olan futbolun ruhunu benzersiz üslubuyla anlatmayı başarıyor.

8. Futbol Mantalitesi

“Yaratıcı antrenör limitsizdir, konfor alanından çık ve kendini göster!” Geleneksel antrenörlüğün temel sorununu tanımlayan, okuduğum en güzel cümle bu! Ateşleyici bir dille yeni bir model sunan bu eser, antrenörler ve spor psikolojisi uzmanları için de yüksek standartlarda fayda sağlayacaktır.

9. Korsanlar, Punklar ve Siyaset

Dünya tarihinin en kült kulüplerinden biri olan St. Pauli için söylenen bu sözler belki de en klişe söylemlerin yan yana gelmiş hali. Ancak gerçek St. Pauli değil. Korsanlar, Punklar & Siyaset'te yazar Nick Davidson, FC St. Pauli'nin neyi temsil ettiğinden bulunduğu şehir için ne anlam ifade ettiğine kadar pek çok kaynağı ve fikri bir araya getiriyor.

10. Gladyatör

Metin Kurt, zarif, topla güzel akan, ne yaptığını bilen, akıllı bir açık oyuncusuydu. Aydınlık ve biraz da çapkın bakışlı, şahin gözlü, yakışıklı bir forvet. Taç çizgisinde sürat yapan, İngilizlerin tabiriyle kramponlarının altında tebeşir izi olan, klasik çizgi açığı. Hem de gole yakın. En solcu sağ açık.

11. Oyunun Efendileri - Futbolun Süper Zenginlerinin Önlenemez Yükselişi

“Futbol dünyasının patronları kimler? Piyasada harcanan müthiş paraların kaynağı nereden geliyor? Bu paraları harcayanlar futbolu ne olarak kullanıyorlar?” gibi soruların yanıtı her zaman merak konusu olmuştur.

 



Kapat