ana Sayfa kategoriler en yeniler çok satan yayınevleri yeni üye yeni üye yardım hakkımızda sepetiniz ilknokta ilknokta
Ana Sayfa
Yardım
e-posta
şifre
şifremi unuttum?

üye ol
1. Dahi (Özel Fiyat)
2. Kod Adı Darbe
3. Olasılıksız
4. Sherlock Holmes Ve Ölülerin Bilgeliği
5. Cahillikler Kitabı
6. Allah İle Aldatmak / Türkiye'yi Kemiren İhanet
7. Leylak Zamanı
8. Kurt Seyt ve Murka
9. Siz Kimi Kandırıyorsunuz! / Yakın Tarihin Gayriresmi Notlarında Gerçeklerle Yüzleşmeye Hazırmısınız?
10. Kadından Kentler
11. Empati
12. Agarta ve Yeraltındaki Gizli Uygarlıklar
13. Seni Beklerken
14. İhanet Çemberi / PKK’yı Yöneten Türkler
15. Operasyon Ergenekon
16. Allah'sız Müslümanlık / Gerileme Sürecinde İslam'ı Yaşama Sorunu
17. Erdoğan Operasyonu / Küresel Sermaye’nin İktidar Savaşı
18. Boleyn Kızı
19. Bitkisel Sağlık Rehberi
20. Yalnız Drow - Avcının Kılıçları Serisi 2. Kitap

Sepetinizde henüz ürün yok
Allahçılar Orta Asya’da Yesevilik Kızılbaş Türkler Laçiler

Dr. Ali Yaman; Alevilik-Bektaşilik alanında önemli çalışmalar yapmış ve bu konuda çok sayıda kitabı yayınlanmıştır.
Ahmet Yesevi Uluslararası Kazak-Türk Üniversitesi eski Mütevelli Heyet Başkanı Namık Kemal Zeybek'in önerisiyle 2002-2005 yılları arasında Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan'da gerek öğretim üyesi, gerekse araştırmacı olarak çeşitli görevlerde bulunmuştur. Alanında ilk olan bu çalışma, bu dönemdeki alan araştırmalarına dayanmaktadır. Yazar, halen Yeditepe Üniversitesi Antropoloji bölümünde misafir öğretim üyesi olarak Din Antropolojisi dersleri vermekte, Anadolu ve Orta Asya'da din-siyaset alanında araştırmalarını sürdürmektedir.

Disiplinler arası bir yaklaşımla hazırlanan bu çalışma, Orta Asya'nın en istikrarsız bölgesi Fergana Vadisi'nde yaşayan gizemli bir topluluk olan Allahçılar/Laçiler hakkında, alan araştırmasına dayalı Türkiye ve dünyada yayınlanmış ilk ve tek kitap olması bakımından özel bir önem taşımaktadır. Vadi'nin Kırgızistan ve Özbekistan'daki köylerinde yaşayan ve çoğunluğunu Kırgız Türklerinin oluşturduğu Allahçılar, Türk tasavvufunun temel şahsiyeti Ahmet Yesevi'yi pirleri olarak kabul etmekte, kadınlı-erkekli, müzik ve raks-ı semaya dayalı ibadetleriyle de onun yolundan gittiklerini söylemektedirler. Ayrıca Allahçılar, çevrelerindeki diğer Müslüman topluluklarca dışlanmaları ve haklarındaki “mum söndü/çırak öştü” iftiraları bakımından, Anadolu'daki Alevi/Kızılbaş topluluklarla da bazı benzerliklere sahip bulunmaktadırlar.

Bu çalışmada Allahçılar, Orta Asya'da etkili diğer tarikatlar olan Nakşibendilik, Kübrevilik, Kadirilik, sesli zikir geleneğini sürdüren Cehriye toplulukları ve Anadolu'daki Alevi-Bektaşi topluluklarıyla karşılaştırılmıştır. Dolayısıyla bu kitapla Türk dünyasında sufi oluşumların temelini oluşturan Yeseviliğin resmi ve hakim görüş dışında, alan bilgilerine dayanılarak bilimsel bir analizi yapılmakta, daha da önemlisi bu konu herkesin anlayacağı akıcı bir dille okuyucuya sunulmaktadır.
Adet Sepete Ekle
İlgili Kategoriler

Araştırma    Din    Türk Edebiyatı   

Yazar
Yayınevi
Etiket Fiyatı
ilknokta Fiyatı
Kazancınız
:
:
:
:
:
Ali Yaman
Nokta Yayınları
12,50 YTL
10,00 YTL
%20

ISBN : 975-9146-88-6
Basım Tarihi : Aralık 2006


YORUMLAR


Allahçılar Orta Asya’da Yesevilik Kızılbaş Türkler Laçiler için yorumunuz;


Yorum başlığınız :
Yorumunuz :
İmla kurallarına göstereceğiniz özenden dolayı teşekkür ederiz.
Puan :


Banka Hesapları | Kargo & İade | Güvenlik & Gizlilik
Baş Muhasip sok. Murat Yılmaz İş Mrk. No: 6-8 Kat. 1
Cağaloğlu / İSTANBUL
Tel: +90(0212) 526 61 65   Fax: +90(212) 519 56 56


E-Posta: iletisim@ilknokta.com
© Penguen Kitap-Kaset Basım Yayın, 2005